Friday, June 15, 2012

Resepi asli tokSELAMAT DATANG.....

Lokasi SriLily ent. - Lot A-2,Kompleks Kilang SME BANK,Kota Bharu1,Jln Padang Tembak,16100 Kota Bharu Kelantan. Jadi kepada sesiapa yg ingin membeli dalam kuntiti banyak atau sedikit boleh terus datang ke kilang.. dan kepada pelanggan yang berada di luar kawasan..kami akan membuat penghantaran melalui van atau pos (melalui transpot). (Harga istimewa untuk pelanggan yang membeli secara berterusan(kuantiti yg banyak ) atau menjadi pengedar!! ).
Pengedar diperlukan sekarang.......... 

SEDIA MENERIMA TEMPAHAN DALAM KUANTITI YG BANYAK  !!!Sri Lily Enterprise Pengeluar Makanan Frozen Food (Resepi Asli Tok) Sedia Menerima Tempahan
Wan Asma Lailee = h/p: 014-5239825@  Nik Din = 0145456724  @ Nik = h/p: 017-6771892

email : srilily.ent@gmail.com
http://frozenfoodsrilily.blogspot.com
.:: Frozen Food ::.

SAMBUSAT


Sambusat ialah pastri goreng berbentuk segi tiga. Isi berupa ubi kentang dicampur dengan daging/ayam ,bawang dan sedikit rempah yang pasti membangkitkan keaslian rempah itu sendiri. Makanan ringan ini popular di Asia TengahAsia Selatan, Malaysia, Singapura, dan Semenanjung Arab. Sambusat telah lama berabad-abad disenangi orang di Asia Selatan. Makanan ringan ini diperkatakan berasal dari Asia Tengah sebelum abad ke-10, (di tempat asalnya disebut samsa) dan diperkenalkan ke anak benua India pada abad ke-13 atau abad ke-14 oleh para pedagang dari kawasan Asia Tengah. Pengembara dan penjelajah asal abad ke-14 bernama Ibnu Battutah menjelaskan tentang makanan yang dimakannya di istana Muhammad bin Tughluq, bernama samushak atau sambusak, kue pai kecil yang diisi daging cincang, kacang badam, kacang pistasio, kacang walnut, dan disajikan sebelum hidangan tahap ketiga, pulao.


MURTABAK


Murtabak Raja berintikan daging ayam atau daging lembu beresipikan Rempah Raja tradisional Kelantan disaluti dengan telur dan bawang bergred tinggi. Boleh dihidangkan dengan acar bawang tradisional dan salad pilihan anda atau hirisan telur rebus sebagai hidangan sampingan,sarapan,makan tengahari atau makan malam. Di Kelantan terdapat hidangan murtabak istimewa yang tebal dan mempunyai banyak inti yang dikenali sebagai Murtabak Raja. Ia terkenal diseluruh Malaysia. Murtabak ini merupakan murtabak yang dihidangkan kepada keluarga DiRaja Kelantan ketika 1950-an, tetapi kini ia dijual kepada umum. Murtabak ini terdiri daripada tiga lapisan segi empat sama dengan inti daging atau ayam. Murtabak merupakan sajian yang biasa ditemukan di Arab Saudi (terutama di wilayah Hijaz), Yaman, Indonesia, Malaysia, Singapura, dan Brunei. Bergantung pada lokasinya, nama dan komposisi murtabak dapat bervariasi.


KABAT

Kabat berbentuk segi empat tepat. Isi berupa inti ayam/daging dicampurkan bersama bawang , telur dan sedikit rempah yang menjanjikan rasa keasliannya . Sesuai dihidangkan bersama sos cili sebagai santapan pagi dan petang bersama keluarga.
.:: RESEPI ASLI TOK ::.

Aktiviti Semasa

MALAYSIA INTERNATIONAL FOOD & BEVERAGES 2010

CHENG HO 2010 KELANTAN


MURTABAK RAJA MINI 

JUALAN PASAR TANI MACHANG

0 comments: